Instructieboekje aandachtig

Chevrolet Volt Instructieboekje (2011-2019): Verzorging exterieur

De auto wassen

Was het voertuig regelmatig en plaats het niet in direct zonlicht, om de afwerklaag van het voertuig te beschermen.

Let op: Gebruik geen reinigingsmiddelen op petroleumbasis of zure of schurende middelen, omdat deze de lak of de metalen of kunststof onderdelen kunnen aantasten. Schade die hierdoor ontstaat, wordt niet door de garantie van de auto gedekt.

Goedgekeurde reinigingsproducten zijn verkrijgbaar bij uw dealer. Volg alle instructies van de fabrikant op met betrekking tot correct gebruik van het product, de noodzakelijke veiligheidsvoorschriften en de correcte afvalverwerking van elk autoverzorgingsproduct.

Let op: Voorkom dat een hogedrukreiniger dichter dan 30 cm (12 inch) bij het oppervlak van de auto wordt gebruikt.

Gebruik van hogedrukreinigers met een druk van meer dan 8274 kPa (1200 psi) kan resulteren in schade of verwijdering van de lak en stickers.

Spoel de auto voor en na het wassen goed af en verwijder alle reinigingsproducten volledig.

Wanneer ze op het oppervlak kunnen opdrogen, kunnen er vlekken ontstaan.

Droog de laklaag met een zacht, schoon zeemleer of een volledig katoenen doek om krassen in het oppervlak en watervlekken te vermijden.

Verzorging van de laklaag

Het aanbrengen van in de handel verkrijgbare transparante vernis/ afdichtende autowas wordt niet aanbevolen. Als er lakschade is opgetreden, neem dan contact op met uw dealer om de schade te laten beoordelen en repareren.

Vreemde materialen, zoals calciumchloride en andere zouten, ontdooiproducten, olie en teer op de weg, boomsappen, vogelpoep, chemicaliën van industriële schoorstenen enz, kunnen de laklaag van de auto beschadigen wanneer ze achterblijven op gelakte oppervlakken.

Was de auto zo snel mogelijk.

Indien nodig, gebruikt u niet-schurende reinigingsmiddelen die als veilig zijn aangeduid voor gelakte oppervlakken om het vreemde materiaal te verwijderen.

Om aanslag op de laklaag te verwijderen, moet deze af en toe met de hand in de was worden gezet of voorzichtig worden gepoetst. Neem contact op met uw dealer voor de goedgekeurde reinigingsproducten.

Breng geen was of polijstmiddelen aan op niet-gecoat kunststof, vinyl, rubber, stickers, houtimitatie of matlak, aangezien dit tot beschadigingen kan leiden.

Let op: Het machinaal bewerken of agressief polijsten van een laklaag die bestaat uit basislak/ blanke lak kan deze laklaag beschadigen. Gebruik uitsluitend niet-schurende wassoorten en polijstmiddelen die ontwikkeld zijn voor auto's met laklagen die bestaan uit een basislak/ blanke lak.

Om ervoor te zorgen dat de laklaag er als nieuw uit blijft zien, dient u de auto, waar mogelijk, in een garage te parkeren of af te dekken.

Hoogglanzende metalen onderdelen van het exterieur beschermen

Reinig de hoogglanzende metalen delen regelmatig met water of gebruik zo nodig chroompoets voor de verchroomde of roestvrijstalen sierlijsten.

Gebruik nooit carrosseriewas, chroompoets, stoom of bijtende zeep om aluminium te reinigen. Een laag was, hoogglanzend uitgepoetst, wordt aanbevolen voor alle hoogglanzende metalen onderdelen.

Voorspoiler

Voorspoiler

  1. Buitenste spoiler
  2. Binnenste spoiler
  3. Lip
  4. Gleuf

De voorspoiler voert de luchtstroom onder het voertuig door.

Plaats het lipje in de opening indien het mocht losraken. Herhaal dit voor de andere zijde.

Reinigen van buitenverlichting/ lenzen en emblemen

Gebruik alleen lauwwarm of koud water, een zachte doek en een autowasshampoo voor het reinigen van de exterieurlampen en de lampglazen. Volg de instructies op onder "Washing the Vehicle" (de auto wassen) eerder in dit hoofdstuk.

Voorruit en ruitenwisserbladen

Reinig de buitenkant van de voorruit met een ruitenreiniger.

Reinig rubberen wisserbladen met een pluisvrije doek of een papieren doek, doordrenkt met ruitensproeiervloeistof of een mild reinigingsmiddel.

Was de voorruit grondig wanneer de ruitenwisserbladen worden gereinigd. Insecten, vuil van de weg, plantensap en een opeenhoping van autowas/wasbehandelingen kan ook zorgen voor streepvorming van de ruitenwisser.

Vervang de ruitenwisserbladen wanneer ze versleten of beschadigd zijn. Er kan schade optreden in omstandigheden met extreem veel stof, zand, zout, hitte, zon, sneeuw en ijs.

Afdichtrubbers

Breng siliconenvet aan op de afdichtrubbers, zodat ze langer meegaan, beter afdichten en niet plakken of piepen. Smeer de afdichtrubbers eenmaal per jaar in.

Zwarte sporen van het rubbermateriaal op gelakte oppervlakken kunnen met een schone doek worden verwijderd. Zie Aanbevolen vloeistoffen en smeermiddelen.

Banden

Gebruik een harde borstel met bandenreinigingsmiddel om de banden schoon te maken.

Let op: Het gebruik van bandverzorgingsproducten op basis van petroleum kan schade aan de laklaag en/of banden veroorzaken.

Wanneer een bandverzorgingsproduct wordt aangebracht, altijd alle gelakte oppervlakken van de auto ontdoen van eventuele spuitresten.

Wielen en velgen - aluminium of chroom

Gebruik een zachte, schone doek met water en milde zeep om de velgen te reinigen. Spoel ze grondig met schoon water en droog ze vervolgens grondig met een zachte, schone handdoek. Vervolgens kan er een waslaag worden aangebracht.

Let op: Verchroomde velgen en andere verchroomde sierlijsten kunnen beschadigd raken wanneer de auto niet wordt gewassen nadat er op wegen is gereden die bespoten zijn met magnesium-, calcium- of natriumchloride.

Deze chloriden worden op wegen gebruik ter bestrijding van bijvoorbeeld ijs en sneeuw.

Was het chroom na blootstelling altijd met zeep en water.

Let op: Gebruik geen agressieve zeepmiddelen, chemicaliën, schurende polijstmiddelen, reinigingsmiddelen, borstels of zuurhoudende schoonmaakmiddelen voor de aluminium of verchroomde velgen, om schade aan het oppervlak te voorkomen.

Gebruik uitsluitend goedgekeurde reinigingsmiddelen. Laat een voertuig met aluminium of verchroomde velgen nooit wassen in een automatische autowasstraat die gebruik maakt van wielreinigingsborstels van siliconencarbide. Deze kunnen beschadigen en de reparatie ervan wordt dan niet gedekt door de autogarantie.

Stuurinrichting, wielophanging en chassisonderdelen

Controleer de voor- en achterwielophanging en de stuurinrichting op beschadigde, loszittende of ontbrekende onderdelen of tekenen van slijtage. Controleer de stuurbekrachtiging op een juiste bevestiging, vasthangen, lekken, scheuren, schuurplekken, etc. Controleer visueel de homokinetische koppelingen, de rubberen stofhoezen en de asafdichtingen op lekkage.

Smering carrosserieonderdelen

Smeer alle slotcilinders en de scharnieren van de motorkap, achterklep en tankvulklep, tenzij de onderdelen van kunststof zijn. Door met een schone doek siliconenvet op de afdichtrubbers aan te brengen, zullen de rubbers langer meegaan, beter afdichten en niet plakken of piepen.

Onderhoud aan onderzijde auto

Gebruik schoon water om vuil en restmateriaal weg te spoelen van de onderzijde van het voertuig. Uw dealer of een wassysteem voor de onderzijde van auto's kan dit doen.

Indien dit niet wordt verwijderd, kunnen roest en corrosie ontstaan.

Plaatwerkschade

Wanneer de auto beschadigd is en het plaatwerk moet worden gerepareerd of vervangen, dient u te controleren of het autoschadeherstelbedrijf anticorrosiemateriaal aanbrengt op de gerepareerde of vervangen materialen, zodat de corrosiebescherming hersteld wordt.

Originele, vervangende onderdelen van de fabrikant bieden de corrosiebescherming waardoor de voertuiggarantie behouden blijft.

Lakschade

Herstel kleine afgebrokkelde stukjes en krassen tijdig met reparatiemateriaal dat door uw dealer wordt geleverd, zodat corrosie wordt voorkomen. Grotere delen met lakschade kunnen worden hersteld bij uw carrosserieherstel- en spuitafdeling van uw dealer.

Lakputjes door chemicaliën

Vuildeeltjes in de lucht kunnen op het voertuigoppervlak terecht komen en de lak aantasten, waardoor gespikkelde, kringvormige verkleuringen en kleine, onregelmatige, donkere puntjes ontstaan die inwerken op de laklaag.

    Verzorging van het uiterlijk

    ...

    Verzorging interieur

    Om afgeschuurde plekken door vuildeeltjes te voorkomen, moet u het voertuiginterieur regelmatig reinigen. Ruim vuil altijd direct op. Houd er rekening mee dat kranten en donkere kledingstukken, d ...

    Zie ook:

    Infiniti Q30 (H15) Instructieboekje (2016-2019). Hoofdsteunen achterin
    Hoogte instellen van een hoofdsteun achterin Gebruik de hoofdsteun in de standen bepaald door deinkepingen in de stangnadatudehoofdsteun omhoog heeft getrokken totdat de hoofdsteun in een sta ...

    Hyundai i30 Instructieboekje (2016-2024). Biodiesel
    Indien uw auto aan de EN 14214- norm of vergelijkbaar voldoet, mag bij het benzinestation verkrijgbare dieselmengsels met niet meer dan 7% biodiesel, algemeen bekend als "B7-diesel" worden gebrui ...

    Instructieboekje