WAARSCHUWING Het antiblokkeerremsysteem (ABS) is een geavanceerde voorziening, maar het systeem voorkomt geen ongevallendie ontstaan door een roekelozeof gevaarlijke rijstijl. Dit systeem zorgt dat u het voertuig beter onder controle kunt houden wanneer u op een glad wegdek moet remmen. Houd er rekening mee dat de remweg op eengladwegdek langer zal zijn dan op een normaal wegdek, ook al is de auto uitgerust met ABS. De remweg kan ook langer zijn op slechte of besneeuwde wegen of op grintwegen, of bij het gebruik van sneeuwkettingen. Houd altijd een veilige afstand tot eventuele voorliggers. De bestuurder is uiteindelijk verantwoordelijk voor de veiligheid. Het soort banden en de staat vandebanden zijn ook van invloed op de remwerking.
Het antiblokkeerremsysteem (ABS) regelt de remkracht voor elk wiel, zodat de wielen niet blokkeren alsu plotselingmoet remmen of als u remt op een glad wegdek. Het systeem meet de draaisnelheid van elk wiel en varieert de remvloeistofdruk om zo te voorkomen dat de wielen blokkeren en slippen. Door te voorkomen dat de wielen geblokkeerd worden, behoudt de bestuurder met dit systeem gemakkelijker de macht over het stuur en op gladde wegen is er zo minder kans op zwenken en slippen.
Het systeem gebruiken
Trap het rempedaal in en houd het ingetrapt.
Trap het rempedaal in met een gelijkmatige druk. Het is niet nodig om pompend te remmen.
Het ABS-systeem treedt in werking om te voorkomen dat de wielen blokkeren. Vermijd obstakels.
WAARSCHUWING Vermijd pompend remmen. Dat kan zelfs een langere remweg tot gevolg hebben.
Zelfdiagnose
Het ABS-systeem heeft elektronische sensoren, elektrische pompen, hydraulische magneetkleppen en een computer. Deze computer is uitgerust met een diagnosefunctie: het antiblokkeerremsysteem voert een zelfdiagnose uit telkens wanneer de motor wordt gestart en de auto langzaam voor- of achteruit beweegt. Tijdens deze zelfdiagnose hoort u soms een soort gebonk of voelt u trillingen in het rempedaal. Dit is normaal en betekent niet dat er een storing in het systeem is. Als de computer een fout in het systeem waarneemt, wordt het ABS-systeem uitgeschakeld en gaat het ABS-waarschuwingslampje op het dashboard branden. Het remsysteem blijft normaal werken, echter zonder de antiblokkeerondersteuning.Wanneer het ABS-waarschuwingslampje tijdens de zelfdiagnose of tijdens het rijden brandt, laat de auto dan controleren door een INFINITI-centrum of een erkend garagebedrijf.
Normale werking
Het ABS-systeem werkt bij snelheden van meer dan 5 á 10 km/u (3 tot 6 mph). De snelheid is afhankelijk van de staat van het wegdek.
Als het ABS-systeem meet dat één of meer wielen op het punt staan te blokkeren, wordt er door de stuureenheid in snelle wisselingen hydraulische druk toe- en afgevoerd. Dit is vergelijkbaar met snel pompend remmen. U kunt trillingen in het rempedaal voelen en een geluid onder de motorkap horen of trillingen in de regeleenheid voelen terwijl deze in werking is. Dit is normaal en betekent dat het ABS-systeem goed werkt.
Dit kan er wel op wijzen dat de rijomstandigheden gevaarlijk zijn en dat er met meer zorgvuldigheid moet worden gereden.
Remmen met vacuümbekrachtiging De rembekrachtiging ondersteunt het remmen met behulp van de onderdruk in de motor. Als de motor afslaat, kunt u de auto tot stilstand brengen door het rempedaal i ...
Neem de volgende raadgevingen in acht als u uw auto onbeheerd achterlaat: Haal de contactsleutel uit de contactschakelaar en neem de sleutel altijd mee bij het verlaten van de auto. Sluit alt ...
Hyundai i30 Instructieboekje (2016-2024). Gordelspanner veiligheidsgordel
Uw auto is uitgerust met veiligheidsgordels
met gordelspanners voor de
bestuurder, de voorpassagier en de
passagiers op de buitenste
zitplaatsen achter (indien van
toepassing) (gordelspanners ...
Škoda Rapid (NH) Instructieboekje (2012-2019). Inleiding voor het onderwerp
ATTENTIE
De ruiten altijd voorzichtig en gecontroleerd sluiten.
Anders kunt u zichzelf
of de passagiers aanzienlijke verwondingen door knellen toebrengen.
De elektrische ruitb ...