Instructieboekje aandachtig

Hyundai i30 Instructieboekje (2016-2024): Gordelspanner veiligheidsgordel

Veiligheidsgordels

Uw auto is uitgerust met veiligheidsgordels met gordelspanners voor de bestuurder, de voorpassagier en de passagiers op de buitenste zitplaatsen achter (indien van toepassing) (gordelspanners met blokkeerautomaat). Het doel van de gordelspanner is ervoor te zorgen dat de veiligheidsgordel strak tegen het lichaam van de inzittende ligt bij bepaalde frontale aanrijdingen of aanrijdingen van opzij. De gordelspanners kunnen samen met de airbags worden geactiveerd als de frontale aanrijding of aanrijding van opzij ernstig genoeg is.

Wanneer plotseling wordt afgeremd of wanneer de inzittende te snel voorover probeert te buigen, wordt de gordel door de blokkeerautomaat vergrendeld. Bij bepaalde frontale aanrijdingen zal de gordelspanner geactiveerd worden en zal deze de veiligheidsgordel strakker om het lichaam van de inzittende trekken.

Als de gordelspanner wordt geactiveerd en het systeem registreert dat de spankracht van de veiligheidsgordel van de bestuurder of de passagier te groot wordt, zorgt een spankrachtbegrenzer ervoor dat de gordel iets wordt gevierd.

WAARSCHUWING
  • Doe uw veiligheidsgordel altijd om en zit in de juiste houding op uw stoel.
  • Gebruik de veiligheidsgordel niet in te losse of gedraaide toestand. Een te losse of gedraaide veiligheidsgordel biedt in geval van een ongeval onvoldoende bescherming.
  • Plaats niets in de buurt van de gordelsluiting. Dat kan een juiste werking van de gordelsluiting belemmeren.
  • Vervang gordelspanners altijd als ze geactiveerd zijn of na een ongeval.
  • Probeer gordelspanners NOOIT zelf te controleren, onderhouden, repareren of vervangen. Laat dit over aan een officiële HYUNDAI-dealer.
  • Stel de veiligheidsgordels niet bloot aan schokken.

 

WAARSCHUWING

Raak de onderdelen van het gordelspannersysteem gedurende enkele minuten nadat ze geactiveerd zijn niet aan. Als de veiligheidsgordel met gordelspanner tijdens een aanrijding geactiveerd wordt, kan de gordelspanner heet worden, waardoor u brandwonden zou kunnen oplopen.

 

OPMERKING

Het veiligheidsgordelsysteem met gordelspanner kan beschadigd raken door de carrosserie aan de voorzijde van de auto. Daarom adviseren we u het systeem te laten repareren door een officiële HYUNDAI-dealer.

Veiligheidsgordels

Het veiligheidsgordelsysteem met gordelspanner bestaat hoofdzakelijk uit de volgende onderdelen. De plaats hiervan wordt in bovenstaande afbeelding aangegeven:

  1. Waarschuwingslampje AIRBAG
  2. Blokkeerautomaat met gordelspanner
  3. Airbagmodule

AANWIJZING

De sensor die de airbagmodule activeert, is verbonden met de veiligheidsgordels met gordelspanner. Het waarschuwingslampje AIRBAG op het instrumentenpaneel zal nadat het contact in stand ON is gezet ongeveer 6 seconden branden en moet daarna uitgaan.

Als de gordelspanner niet goed werkt, zal het waarschuwingslampje branden, ook al werkt de airbag goed. Als het waarschuwingslampje niet gaat branden, blijft branden of tijdens het rijden gaat branden, laat de veiligheidsgordels met gordelspanner en/of de airbagmodule dan zo spoedig mogelijk controleren door een officiële Hyundai-dealer.

Informatie

  • Zowel de veiligheidsgordel met gordelspanner voor de bestuurder als die voor de voorpassagier kan bij bepaalde frontale aanrijdingen en aanrijdingen van opzij worden geactiveerd.
  • De gordelspanners zullen ook worden geactiveerd als de veiligheidsgordels op het moment van de aanrijding niet gedragen worden.
  • Wanneer de gordelspanners geactiveerd worden, kan een luide knal hoorbaar zijn en kan er fijn stof, dat doet denken aan rook, zichtbaar worden in het passagierscompartiment. Dat zijn normale verschijnselen en het stof is niet schadelijk.
  • De fijne stof is normaal gesproken onschadelijk, maar kan bij personen met een gevoelige huid irritatie veroorzaken. Tevens dient langdurig inademen van de stof vermeden te worden. Was de aan het stof blootgestelde huid zorgvuldig na een ongeval waarbij de gordelspanners zijn geactiveerd.

    Middelste veiligheidsgordel achter (driepuntsgordel middelste zitplaats achter)

    1. Steek de gesp (A) in de gordelsluiting (A') totdat een klik hoorbaar is. De klik geeft aan dat de gordel goed vergrendeld is. Zorg ervoor dat de gordel niet verdraaid zit. 2. Trek a ...

    Extra voorzorgsmaatregelen veiligheidsgordel

    ...

    Zie ook:

    Opel Ampera Instructieboekje (2011-2016). Stoelverstelling
    Zitpositie Aan handgreep trekken, stoel verschuiven, handgreep loslaten. Stoelpositie, stoelverstelling. Gevaar Altijd op minstens 25 cm afstand van het stuurwiel zitten zodat de airbag ...

    Škoda Rapid (NH) Instructieboekje (2012-2019). Antidiefstalwielbouten
    Afb. 240 Antidiefstalwielbout en opzetstuk De antidiefstalwielbouten beschermen de wielen tegen diefstal. Deze kunt u alleen met adapter B afb. 240 losmaken/vastzetten. Adapter B tot de aa ...

    Instructieboekje