Doe bij het kiezen van een kinderzitje altijd het volgende:
Een kinderzitje mag alleen worden gebruikt als het is goedgekeurd conform de norm ECE-R 44 of ECE-R 129.
U vindt deze informatie normaal gesproken op het verplichte label of in de gebruiksaanwijzing.
Soorten kinderzitjes
Er zijn in grote lijnen drie soorten kinderzitjes: zitjes waarbij het kind met het gezicht naar achteren gericht zit, zitjes waarbij het kind met het gezicht naar voren gericht zit en zittingverhogingen.
Ze worden ingedeeld op basis van de leeftijd, de lengte en het gewicht van het kind.
Kinderzitje waarbij het kind met het gezicht naar achteren gericht zit Een kinderzitje waarbij het kind met het gezicht naar achteren gericht zit, houdt de rug van het kind tegen het zitje gedrukt. Door het gordelsysteem blijft het kind in de juiste positie zitten. Bovendien houdt dit gordelsysteem het kind tijdens een ongeval in het zitje en reduceert het de kracht die wordt uitgeoefend op de kwetsbare nek en wervelkolom.
Kinderen jonger dan 1 jaar moeten altijd worden vervoerd in een kinderzitje waarbij het kind met het gezicht naar achteren gericht zit. Er bestaan verschillende soorten kinderzitjes waarbij het kind met het gezicht naar achteren gericht zit: zitjes voor baby's kunnen alleen worden gebruikt als kinderzitje waarbij het kind met het gezicht naar achteren gericht zit. Combinatiezitjes en 3-in-1-kinderzitjes hebben in het algemeen hogere lengte- en gewichtslimieten om kinderen met het gezicht naar achteren gericht te vervoeren, zodat uw kind langer op deze wijze kan worden vervoerd.
Vervoer kinderen met het gezicht naar achteren gericht zolang ze binnen de lengte- en gewichtslimieten blijven die door de fabrikant van het zitje zijn vastgesteld.
Kinderzitje waarbij het kind met het gezicht naar voren gericht zit Een kinderzitje waarbij het kind met het gezicht naar voren gericht zit, houdt het lichaam van het kind met een gordelsysteem op de juiste plaats. Vervoer kinderen in een kinderzitje met gordelsysteem waarbij het kind met het gezicht naar voren gericht zit tot de lengte of het gewicht van het kind niet meer binnen de limiet van de fabrikant van het kinderzitje valt.
Als uw kind te groot is geworden voor het kinderzitje waarbij het kind met het gezicht naar voren gericht zit, kunt u een zittingverhoging gebruiken.
Zittingverhogingen Een zittingverhoging is een zitje dat ervoor zorgt dat de veiligheidsgordel van de auto beter aansluit. Bij gebruik van een zittingverhoging wordt de gordel zo gepositioneerd dat deze aanligt tegen de sterkere delen van het lichaam van het kind.
Vervoer kinderen op een zittingverhoging tot ze zo groot zijn dat de gordel ook zonder zittingverhoging goed aanligt.
Bij een goed aanliggende gordel ligt de heupgordel comfortabel tegen het bovenste deel van de dijen en niet tegen de maag. De schoudergordel moet comfortabel tegen de schouder en de borstkas liggen en niet over de nek of het gezicht lopen. Om de kans op letsel bij een ongeval, noodstop of een plotselinge manoeuvre te minimaliseren, dienen kinderen jonger dan 13 jaar in een geschikt kinderzitje te zitten.
WAARSCHUWINGVervoer kinderen altijd in een passend kinderzitje. Kinderen, van welke leeftijd dan ook, lopen minder risico als ze op een achterstoel vervoerd worden. Gebruik nooit een ki ...
WAARSCHUWINGDoe altijd het volgende voordat u een kinderzitje plaatst: Lees altijd de aanwijzingen die door de fabrikant van het kinderzitje zijn opgesteld en volg deze aanwijzingen op. ...
Hyundai i30 Instructieboekje (2016-2024). SPORT-modus
De SPORT-modus zorgt
voor een nog dynamischer
rijgedrag doordat de
regeling van de
stuurbekrachtiging, de
motor en de transmissie
automatisch wordt
aangepast om de
rijprestaties te laten
t ...
Škoda Rapid (NH) Instructieboekje (2012-2019). Alfanumeriek toetsenbord
Geldt niet voor het infotainment Blues.
Afb. 122
Voorbeeld van toetsenbordweergave
Met het alfanumerieke toetsenbord kunnen letters, cijfers en tekens worden
getypt.
Beschrijving van het a ...